Kerimoğlu, ziyareti sırasında federasyon çalışmaları hakkın da şu bilgileri aktardı; Talasemi Federasyonunun Türkiye’de 18 ilde 26 derneğe hizmet eden önemli bir sivil toplum kuruluşu olduğunu hasta, hasta aileleri ve sağlık çalışanlarından oluşan federasyon çatısının hemoglobinopatiler alanın da 2005 yılından bu yana ulusal alanda birçok eğitim ve diğer çalışmalara ev sahipliği yaptığını ve uluslararası çalışmalar kapsamında da birçok çalışmaların içerisinde yer alarak alanında başarılı çalışmalara katkı sağladığını söylemek mümkündür. Federasyon bünyesinde ayrıca yedi kişilik bir heyetten oluşan hemoglobinopatiler konusunda başarılı çalışmalara katkı sağlamış hematoloji alanında ki bilim kurulu hekimlerinin de yer almasıyla Sağlık Bakanlığı ile olan bu alanda ki çalışmalar daha güçlü yürütülmektedir. Kerimoğlu; Talasemi Federasyonun ilerleyen süreçler de bir çok bakanlıkla ortak çalışmalar yapması için yeni bir yol haritasını ortaya koyacağını, hastalar adına yapılması gereken çalışmalara hız vereceğini ve hasta bebek doğumlarını önlemek için ise Hatay ilinde uygulanan eylem planın ülke geneline yaygınlaştırılması ve daha geniş alanlara hizmet etmek için bazı bakanlıklar ile de sürekli istişare edeceklerini söyledi.
Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Sabahattin Yılmaz’da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi; “Talasemi ve orak hücre anemi hastalıkları açısından taşıyıcılık oranın il genelinde fazla olduğuna, bu oranların fazla olmasından dolayı da hasta sayısın diğer illere göre de fazla olduğunu söylemek mümkündür.
Bu hastalıkları önlemek adına ve mevcut hastaların da her türlü sorunlarına yönelik çalışmaların Hatay İli Hemoglobinopati Kontrol Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesin de bir yol haritası çizildiğine bununla birlikte bu konuda kamu, kurum ve kuruluşunun, sivil toplum kuruluşlarının neler yapması gerektiği öncelikli belirlenmiştir. Bu çalışmalarla hem hastalıkları önlemek hem de mevcut hastalara destek olmak planlanmıştır.” dedi.
(Haber Merkezi)