Hatay Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastalıkları Derneği Başkanı Burhan Kerimoğlu, programa katılım sağlayan hasta, hasta aileleri ve sağlık çalışanlarına yönelik yaptığı konuşmasın da şunlara değindi; Derneğimizin çalışma amaçları arasında iki temel unsur yer almaktadır. Bunların başın da hasta bebek doğumlarını önlemek geldiği gibi diğer ikincisi ise mevcut hastalarımızın gündelik yaşamda karşılaşmış oldukları sorunlara çözüm bulmaktır. Bunlardan biri de hastalarımızın eğitim eksikliğini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarımızdır. Bu yıl ikincisini düzenlediğimiz eğitim semineri hastaların ve hasta ailelerinin gündelik yaşamda uyulması gereken tedavi prensiplerine uyumları konusunda eksikliklerin ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalarımızdır. Hastaların sağlıklarında nelere dikkat etmeleri gerektiği, güncel tedavilerde yaşanan son gelişmelerin yanı sıra hastaların akıllarında yer etmiş olan sağlık sorunlarını alanında uzman olan hekimlere sorarak yanıt almalarını sağlamak amacıyla bu gibi eğitim ve bilgilendirme seminerlerine büyük önem vermekteyiz.
Kerimoğlu konuşmasını şöyle tamamladı; Bizler dernek olarak kurulduğumuz günden bu yana ilimiz genelinde bizleri uzaktan yakından tanıyan, tanımayan hasta ve hasta ailelerimizin her türlü sorunlarına maddi ve manevi olarak elimizden gelen desteği sağlamak adına şahsım ve yönetim kurulu üyelerimle hizmet vermekten mutlu olduğumuzu belirtirken bundan sonrada hizmetlerimizi hasta ve hasta ailelerimize destek adına aksatmadan sürdüreceğimizi bir kez daha söylemek isterim, bu toplantının düzenlenmesine katkı sağlayan Hatay BŞB Başkanımız Doç.Dr. Lütfü Savaş, MKÜ Rektörü Prof.Dr.Hasan Kaya ve Hatay Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm.Dr.Ömer Akın, Ç.Ü.Tıp Fakültesine, Adana Acıbadem Hastanesi ve Novartis Onkolojiye teşekkür ederim. Geçmişten bugüne kadar olan süreçte desteklerini bizlerden esirgemeyen kamu kurum ve kuruluşlarına, oda temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarına, özel sektör iş temsilcilerine, halkımıza, hasta ve hasta ailelerine, yazılı ve görsel medya mensuplarına bir kez daha teşekkür ederim,dedi.
Adana Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastalıkları Derneği ve Talasemi Federasyonu Genel Başkanı Ali Kılıç’ta programda yaptığı konuşmada ise ülkemizde ki talasemi ve orak hücre anemi hastalarının gündelik yaşamda çekmiş oldukları sorunlara değinerek geçtiğimiz günlerde çekimleri tamamlanarak gösterimi yapılan ‘’Can Kırmızı’’ belgeselin konusu bakımından da ülkemizde ki hastaların yaşadığı sorunları hasta gözüyle anlatan önemli bir belgesel olduğunu dile getirdi.
Ç.Ü.Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji ve Onkolojisi bölümünden Prof.Dr.İlgen Şaşmaz yaptığı sunumunda talasemi ve orak hücre anemi hastalarında güncel tedavi şekillerine değinerek, hasta izlem ve takiplerinde dikkat edilmesi gerekenleri de aktardı. Adana Acıbadem Hastanesi Kemik İliği Nakil Merkezi sorumlu hekimi Prof.Dr.Bülent Antmen ise kemik iliği naklinde yapılan çalışmalardan ve ülkemizde gelinen son durum hakkında bilgiler verdi. MKÜ Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji bölümünden Yrd.Doç.Dr.Gül İlhan’da talasemi ve orak hücre anemi hastalarında evlilik sonrası yaşanan sorunlar ve gebe izlemleri hakkında bilgiler aktardı. Programın sunumlarını yapan uzman hekimler program sonunda hasta ve hasta ailelerinden gelen soruları yanıtlayarak hastaların akıllarında yer eden soru ve sorunlara da destek olma yoluna gittiler.
Program sonunda katılımcılara ‘’Can Kırmızı’’ belgesel film izletildi ve program kokteyl ikramlarıyla son buldu.