Hatay Talasemi ve Orak Hücre Anemi Hastalıkları Derneği Başkanı Burhan Kerimoğlu yaz aylarına girmeye hazırlandığımız şu günler de evlilik planı içerisinde olan kişilerin evlilik öncesi mutlaka yapılması zorunlu olan talasemi kan testi ‘’hemoglobinelektroforezi’’nin önemine değindi.
Kerimoğlu açıklamasında, talaseminin halk arasın da bilinen adıyla Akdeniz anemisi hastalığının ülkemiz de yaygın olarak Akdeniz, Ege, Marmara, Trakya, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerin de taşıyıcılık oranlarının yaygın olduğuna ve özellikle de ülkemiz de beta-talasemi taşıyıcılığı sıklığının %2,1 civarında olduğuna ve bundan dolayı ülkemizde yaklaşık 1 milyon 400 bin civarın da taşıyıcının ve 6-7 bin civarında ise talasemi ve orak hücre anemi hastasının bulunduğuna değindi.
Talasemi ve orak hücre anemi hastalıklarından herhangi birinin taşıyıcısı olan kişilerin tamamen sağlıklı bireyler olduğuna ve taşıyıcılığınsa bir hastalık olmadığına, taşıyıcı bireylerin tamamen sağlıklı olduklarına ve evlenecek çiftlerden her ikisinde de taşıyıcı olması halinde iki taşıyıcı kişinin evlilik yapması sonucunda çocuklarına geçirdikleri talasemi geniyle talasemi veya orak hücre anemi hastalığına neden olmaktadırlar. Talasemi taşıyıcılığı irsi bir özellik olmasından dolayı anne ve babanın yeni doğacak bebeklerine aktardıkları (saç, göz ve ten rengi gibi) yapıların aktarılması özelliği bu durum içinde geçerlidir.
Bundan dolayı iki taşıyıcının evlenmesi halin de anne adayının her gebelik döneminde dünya getireceği çocuğu %25 olasılıkla hasta, %25 olasılıkla sağlam, %50 olasılıkla taşıyıcı çocuk olma ihtimalleriyle karşı karşıya kalacaklardır. Bunun yanın da bir taşıyıcı ve bir sağlıklı bireyin evlenmesi sonucunda anne adayının %50 olasılıkla taşıyıcı, %50 olasılıkla sağlıklı çocuk sahibi olması kesindir. Özellikle Akdeniz bölgesinde bulunan ilimiz genelin de talasemi ve orak hücre anemi hastalığının taşıyıcılık oranlarına bakıldığında ortalama bu oran % 6-7 civarların da olduğu bilinse de denize yakın olan ilçelerimizden özellikle Samandağ, İskenderun. Arsuz’da bu oranlar %33 seviyesine kadar çıkmaktadır. Bu yüzden bu ilçelerimiz başta olmak üzere diğer ilçelerimizde de bu konu önem arz etmektedir. Bu hastalıkları önleme programlarının ve korunma yöntemlerinin en başında ise toplum eğitimi, taşıyıcıların taranması, genetik danışma, doğum öncesi tanı yöntemleri ve preimplantasyon genetik tanı yöntemleri gelmektedir.
Kerimoğlu sözlerinin sonunda ise yaz aylarında evliliklerin artış göstermesinin normal olduğuna asıl önemli olan ise evlenecek olan kişilerin evliliğe adım atmadan önce mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna giderek talasemi kan testi olan ‘’hemoglobinelektroforezi’’ kan testini mutlaka yaptırmalarının onların yararına olacağına ve buradan alınan tetkik sonuçlarına göre de gebeliğin planlanmasının kişiler için önem arz ettiği kadar, toplumsal olarak hastalıkların önüne geçmede de önemli bir adım olacağına olan inancım tamdır, dedi.